Rury odprowadzające wodę i resztki jedzenia zasługują na szczególne traktowanie. By uniknąć ich zapychania i nieprzyjemnego zapachu, wystarczy o nie regularnie dbać. Przedstawiamy kilka sposobów jak łatwo utrzymać higienę rur odpływowych w kuchni.
1. Wsyp do odpływu szklankę soli i szklankę sody oczyszczonej. Następnie wlej do odpływu czajnik wrzącej wody, a po 5 minutach spłucz gorącą wodą z kranu. W ten sposób pozbędziesz się tłustego osadu z rur.
2. Przygotuj roztwór z szklanki sody oczyszczonej oraz szklanki octu winnego. W celu usunięcia pleśni zamiast octu winnego zastosuj wodę utlenioną. Aby mikstura zadziałała, pozostaw ją beż spłukiwania na godzinę lub dwie. Następnie spłucz wszystko ciepłą wodą przez ok 5 min. Stosuj taki zabieg raz w miesiącu. Wyjątkiem są zlewy z rozdrabniaczami żywności. Soda tępi ostrza. Do tego typu zlewów stosuj środki enzymatyczne rozkładające resztki jedzenia.
3. By na bieżąco dbać o czystość zlewu bez spacjalnego wysiłku, po każdym zagotowaniu wody wlewaj resztki, których nie wykorzystasz do zrobienia sobie pysznej kawy lub herbaty, do zlewu. Wrzątek rozpuści tłusty osad. Dla wzmocnienia odtłuszczającego działania wody dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń.