Kuchnia o odpowiednim układzie, dopasowanym do naszego stylu życia, może znacznie ułatwić funkcjonowanie na co dzień. Ergonomia wpływa na komfort przygotowywania posiłków oraz sprzątania po nich, ale także na bezpieczeństwo.
Ergonomia kuchni - trójkąt roboczy i strefy funkcjonalne
Kuchnię dzielimy na kilka stref funkcjonalnych ze względu na ich przeznaczenie:
- strefa zapasów - dobrze umieścić ją jak najbliżej drzwi, dzięki czemu możliwe będzie szybkie przetransportowanie i rozpakowanie zakupów. Niezbędna jest tutaj lodówka, a także szafki, w których zmieści się większa ilość produktów suchych, jak mąka, ryż, makaron, kawa, herbata czy pieczywo.
- strefa przechowywania - w tej strefie potrzebne są szafki, w których umieszczamy zastawę stołową, pojemniki, miski, a nawet małe AGD.
- strefa zmywania - to tutaj przygotowujemy produkty do dalszej obróbki - myjemy i obieramy, a także zmywamy po przygotowanym posiłku, dlatego powinien się tu znaleźć zlew, kosze na śmieci czy zmywarka.
- strefa przygotowywania - jej najważniejszą częścią jest blat, na którym przygotowywane są produkty, które będą poddane dalszej obróbce termicznej. Funkcjonalne będzie umieszczenie w tym miejscu kuchennych akcesoriów, a także podręcznych ilości sypkich produktów, jak mąka, kasza czy przyprawy.
- strefa gotowania - w miejscu przygotowywania posiłków niezbędna jest płyta, piekarnik czy szafka z garnkami oraz roboczy blat, na którym będzie można również przyszykować potrawy do podania.
Przy projekcie kuchni podstawową regułą jest zasada trójkąta roboczego, tzn. takie umieszczenie lodówki, zlewu i kuchenki, aby odległość pomiędzy nimi była jak najmniejsza, co wpływa na wygodę i efektywność pracy.
Sześć rodzajów układów kuchni - który będzie najlepszy dla Ciebie?
Układ jednorzędowy
W tym układzie meble i sprzęty ustawione są wzdłuż jednej ściany. Niestety jest on najmniej korzystny z punktu widzenia zasad trójkąta roboczego. Sprawdzi się on jedynie w małej i wąskiej kuchni, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie wymagać długiego przemieszczania się pomiędzy strefami. W tego typu kuchni najlepiej umieścić zlew na środku blatu roboczego, a lodówkę i kuchenkę na jego końcach. Tradycyjną kuchenkę można zastąpić płytą indukcyjną, która w razie potrzeby może również posłużyć jako blat.
Układ dwurzędowy
Dwurzędowa zabudowa szczególnie sprawdzi się w kuchni, gdzie drzwi i okna leżą po przeciwnej stronie. Takie rozwiązanie zapewnia doskonałą komunikację pomiędzy strefami - wystarczy się obrócić, aby znaleźć się w odpowiedniej części kuchni. Warto jednak pamiętać, aby odległość między szafkami wynosiła co najmniej 120 cm, dzięki czemu w tym samym momencie będzie można otwierać drzwi szafek znajdujących się naprzeciwko. W takiej kuchni nie ma jednak miejsca na spędzanie czasu z rodziną, a jednoczesna praca dwóch osób jest utrudniona.


Układ w kształcie litery L
Dzięki kuchni typu L otrzymujemy wygodny dostęp do całości pomieszczenia - możemy swobodnie poruszać się między strefami, ale również wygospodarować miejsce do spożywania posiłków. Tutaj również warto wykorzystać narożnik jako dodatkową przestrzeń do przechowywania. Taki układ stwarza możliwości połączenia kuchni z salonem lub jadalnią. Aby usprawnić sobie pracę, warto lodówkę i zlew ustawić przy dłuższej ścianie, a kuchenkę na krótszej. Układ nie sprawdzi się w długich i wąskich pomieszczeniach!

Układ w kształcie litery U
Kuchnia w kształcie litery U pozwala na optymalne i funkcjonalne rozmieszczenie stref, dzięki czemu uzyskujemy krótkie odcinki do pokonania w trójkącie roboczym. Można tu wykorzystać narożne szafki lub szuflady, by maksymalnie zagospodarować miejsce. Będzie jednak odpowiedni tylko dla dużych pomieszczeń lub kuchni otwartych, pomagając wizualnie oddzielić tę przestrzeń od jadalni lub salonu. Niestety nie znajdziemy tu miejsca na stół do spożywania posiłków.
Układ w kształcie litery G
Tego typu układ jest rzadko spotykany, bo wymaga dużej przestrzeni. Daje jednak spore możliwości zagospodarowania wnętrza oraz ergonomicznego ustawienia stref. Układ może być korzystny w otwartej przestrzeni, bo ma wyraźnie zarysowane granice. Minusem jest duża ilość elementów narożnych, co może powodować wzajemne blokowanie się drzwiczek i szuflad, ale także kolizje pomiędzy domownikami korzystającymi z kuchni w tym samym czasie. Korzystne będzie umieszczenie zlewozmywaka na najdłuższej ścianie, kuchenki naprzeciwko, a lodówki vis-a-vis blatu roboczego.
Układ z wyspą
Kuchnia z wyspą często pojawia się w mieszkaniach, gdzie jest ona połączona z innym pomieszczeniem. Wprawdzie zajmuje trochę miejsca, ale często to na niej znajduje się strefa gotowania i przygotowywania, a czasem nawet zmywania, co jest optymalne z punktu trójkąta roboczego. Wyspa może też pełnić rolę stołu lub barku.