Kuchenka, na której gotujemy potrawy, to jeden z elementów trójkąta roboczego, czyli najważniejszej części kuchni. W dzisiejszych czasach wybór jest bardzo szeroki - mamy kuchenki gazowe (z piekarnikiem gazowym lub elektrycznym) oraz elektryczne, które dzielimy dodatkowo na żeliwne, ceramiczne i indukcyjne. Jak się w tym odnaleźć i jaka opcja będzie najlepsza dla naszego domu?
Kuchenka gazowa - wady i zalety
Największą zaletą kuchenki gazowej jest jej niska cena (można ją kupić już za 500-700 zł), a także mała awaryjność. Można z niej korzystać nawet w przypadku braku dostawy prądu, co jest szczególnie cenną cechą dla osób mieszkających w rejonach oddalonych od większych skupisk. Sama eksploatacja również nie wymaga dużego wkładu pieniężnego, ponieważ ceny gazu są niskie. Mało tego, według powszechnie krążącej opinii potrawy przygotowywane na kuchence gazowej są po prostu smaczniejsze, co tłumaczy ich wykorzystywanie w restauracjach. Nad ogniem można również podpiec pieczywo czy kiełbasę. Nie wymaga ona stosowania specjalnych sprzętów - możemy gotować w dowolnych naczyniu, np. woku czy brytfannie.
Mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać, że kuchnia gazowa jest rozwiązaniem idealnym, ale nie brakuje jej wad. Przede wszystkim jest mniej bezpieczna od elektrycznych konkurentek - istnieje ryzyko poparzenia czy rozszczelnienia instalacji gazowej, dlatego wymaga częstych kontroli technicznych. Warto też wspomnieć o znacznych stratach energii - podczas gotowania na gazie wykorzystujemy jedynie ok. 40% wytworzonej energii! Znacznie trudniej utrzymać ją w czystości, ponieważ mamy tutaj wiele trudno dostępnych zakamarków, a gotowanie na gazie powoduje emisję spalin, które mogą pobrudzić także garnki czy najbliższe otoczenie kuchenki.
Kuchenka elektryczna - wady i zalety
Żeliwne płyty elektryczne to niestety najgorszy wybór spośród kuchni elektrycznych - wprawdzie są tanie, ale trudno je utrzymać w czystości i mają niską wydajność. Lepszy wybór stanowią płyty ceramiczne - elementy grzewcze znajdują się pod estetyczną i jednolitą powierzchnią. Są wyposażone w panele dotykowe, które ułatwiają kontrolę nad podgrzewaniem oraz umożliwiają zabezpieczenie przed dziećmi. Najnowocześniejszym, ale jednocześnie najdroższym rozwiązaniem, są płyty indukcyjne. Pod szklaną płytą kuchenek indukcyjnych znajdują się cewki wytwarzające zmienne pole elektromagnetyczne. W tym przypadku gotowanie jest szybsze, efektywne i energooszczędne. Ciepło jest wytwarzane jedynie w naczyniu, a nie na całej powierzchni płyty. Design doskonale sprawdzi się w nowoczesnych kuchniach, a utrzymanie w czystości szklanej i jednolitej płyty jest niezwykle proste.
Jakie są wady kuchenek elektrycznych? W przypadku braku prądy niestety nie możemy nic ugotować. Płyta ceramiczna długo się nagrzewa, co zwiększa koszt eksploatacji. Płyty indukcyjne wymagają natomiast specjalnych ferromagnetycznych garnków.