Niesamowity klimat i ciepło płynące z kominka to bardzo kusząca propozycja na zimowy wieczór. Nie każdy z nas może sobie jednak na kominek pozwolić. Przeszkodą jest mały metraż pomieszczenia albo brak warunków - odpowiedniego systemu kominowego czy wentylacji. Istnieje jednak alternatywa dla tradycyjnego kominka - biokominek.
Czym jest biokominek?
Biokominek to nowoczesna wersja kominka, w której tradycyjne paliwo w postaci drewna lub brykietu zostało zastąpione przez biopaliwo na bazie alkoholu etylowego.
Zalety i wady biokominka
Podstawową zaletą biokominka jest to, że możemy go umieścić w miejscu, w którym nie mógłby znaleźć się tradycyjny kominek, ponieważ nie wymaga podłączania instalacji kominowej. Mamy do wyboru różne rodzaje kominków ekologicznych - wolnostojące, narożne, wiszące, a nawet stołowe. Jesteśmy więc w stanie je dopasować do konkretnego pomieszczenia, a nawet możemy posiadać wersję mobilną. Sprawdzą się nie tylko we wnętrzu, ale również na balkonie, tarasie czy patio.
Jak sama nazwa wskazuje, biokominek jest ekologiczny - nie emituje dymu, nieprzyjemnego zapachu, podczas spalania nie powstaje popiół.
Biokominek może być dodatkowym źródłem ciepła - nie zastąpi oczywiście ogrzewania, ale jest w stanie podnieść temperaturę w pomieszczeniu. W zależności od paliwa i pojemnika na nie ogień może palić się od 2 do 9 godzin!
Kominek ekologiczny może stanowić przykuwający wzrok element aranżacji. Kominki mają często designerskie kształty, które doskonale sprawdzą się we wnętrzach nowoczesnych. Dzięki nim możemy dodać “przeszkloną ścianę” i cieszyć się widokiem ognia.
Wady biokominków są naprawdę nieliczne - w zasadzie główny problem stanowi cena biopaliwa, czyli ok. 10-15 zł za litr. Godzina użytkowania biokominka to średnio od 5 do 8 zł. Pomieszczenie, w którym się znajduje, musi być często wietrzone, ponieważ podczas spalania wydzielana jest para wodna oraz dwutlenek węgla.

O czym jeszcze pamiętać?
Urządzenie musi być umieszczone z dala od łatwopalnych przedmiotów, a ściana za kominkiem powinna być odpowiednio zaizolowana, by była odporna na wysoka temperaturę.
Rozpalanie ognia jest bardzo proste, ale pod żadnym pozorem nie można dolewać biopaliwa do rozgrzanego paleniska - grozi to pożarem!