Kuchnia jest bardzo ważnym miejscem w każdym domu, ponieważ spędzamy w niej sporo czasu, dlatego na naszym blogu poświęciliśmy jej już kilka artykułów dotyczących funkcjonalności (więcej przeczytasz tutaj). Wyspa kuchenna coraz częściej pojawia się w nowoczesnych wnętrzach, ponieważ może stanowić bardzo oryginalny i ciekawy wizualnie element dekoracyjny. Czy wyspa jest rozwiązaniem dla Ciebie? Przeczytaj, a dowiesz się, jakie są jej wady i zalety oraz jak zaplanować wyspę w swojej kuchni.
Wyspa kuchenna - wady i zalety
Wyspa kuchenna wymaga sporo przestrzeni, dlatego warto wziąć ją pod uwagę już podczas wczesnego planowania układu pomieszczeń. Zupełnie inaczej powinniśmy ją zaprojektować w kuchni zamkniętej, a inaczej w otwartej przestrzeni. W pierwszym przypadku powinna się znaleźć w centralnej części kuchni, w drugim - może stanowić punkt łączący kuchnię z jadalnią czy salonem lub też dzielić dużą przestrzeń na funkcjonalne strefy. Musimy jednak pamiętać, że hałasy oraz zapachy gotowanych potraw będą się również przemieszczać do innych części domu, co może przeszkadzać domownikom.
Wyspa przede wszystkim sprzyja integracji z rodziną i gośćmi, bo można przy niej wspólnie gotować lub spędzać czas, a osoba przygotowująca posiłek nie jest wyizolowana. Dostęp do wyspy ze wszystkim stron pozwala na zorganizowanie pracy kilku osobom jednocześnie, co usprawnia pracę w kuchni.

Funkcjonalna wyspa kuchenna
Aby wyspa w kuchni sprawdziła się w podczas codziennego funkcjonowania, koniecznie trzeba rozplanować mądrze jej wyposażenie. Od wielkości wyspy zależą zgodne z zasadami ergonomii ustawienia szafek kuchennych i urządzeń AGD w tzw. “trójkąt roboczy”. Z praktycznego punktu widzenia dobrze zamontować płytę grzewczą i zlewozmywak w pobliżu siebie. W obrębie wyspy warto też zabudować piekarnik i lodówkę. Ułatwi to przygotowywanie codziennych posiłków i zaoszczędzi niepotrzebnego wędrowania przez całą kuchnię. Wyspa oraz zabudowa kuchenna powinny być od siebie oddalone o przynajmniej 120 cm, przejście po bokach wysypy powinno mieć natomiast minimum 80 cm, aby móc swobodnie poruszać się w tej przestrzeni. Jeśli nie dysponujesz aż takim metrażem, wybierz półwysep zintegrowany z zabudową.
Wyspę można jednak wykorzystywać nie tylko do przygotowywania jedzenia - z jednej strony pod blatem od strony kuchni możemy umieścić szafki z wygodnymi i potrzebnymi szufladami, natomiast część od stron salonu może być bardziej reprezentacyjna dzięki półkom na książki kucharskie czy przeszklonej witrynie na ulubioną zastawę. Blat roboczy może z powodzeniem zastąpić barek lub stół, gdzie możliwe będzie spożywanie szybkich posiłków. Jeśli wyspa oddziela kuchnię od salonu, warto by była trochę wyższa od strony pokoju, co będzie ukrywać nieporządek. Obniżenie sufitu nad wyspą spowoduje efekt większego oddzielenia kuchni i pokoju - możemy go uzyskać dzięki zainstalowaniu okapu lub modnej oprawy oświetlenia.


Doprowadzenie instalacji do wyspy kuchennej
Żadna wyspa nie miałaby racji bytu bez doprowadzonych do niej niezbędnych instalacji. Nad aranżacją i rozplanowaniem doprowadzenia mediów musimy myśleć już na etapie projektu. Najwięcej problemów przeważnie sprawia instalacja gazowa i zabudowa jej zgodnie z obowiązującymi przepisami (przewody nie mogą być osłonięte, a ponadto trzeba je prowadzić w kanałach wentylowanych). W przypadku wody musimy zadbać o odpowiednie nachylenie odpływu w posadzce. Należy również pamiętać, że do płyty elektrycznej lub indukcyjnej potrzebna jest specjalna trójfazowa instalacja. Weźmy również pod uwagę okap, który będzie potrzebował zasilania i powinien mieć odpowiednią wielkość i moc ssania.