tysiące produktów
wysoka jakość
łatwy montaż
program lojalnościowy

Organizując przyjęcie, powinniśmy zadbać o nawet najmniejsze detale. Odpowiednie przygotowanie stołu może sprawić, że podane dania będą smakowały jeszcze lepiej, a zaproszeni goście poczują się ważni. Znajomość zasad savoir-vivre pomoże w perfekcyjnym nakryciu stołu na wyjątkową okazję.

Od czego zacząć nakrywanie stołu?

Pierwszym etapem jest oczywiście obrus - jeśli zastawa stołowa jest zdobiona, obrus powinien pozostać gładki; jeśli natomiast serwis jest skromny, możemy zdecydować się na ciekawszy wzór obrusu. Materiał zawsze musi być idealnie czysty i wyprasowany. Obrus powinien zwisać przynajmniej 20 cm z każdej strony stołu, przy czym należy zadbać o to, aby został rozłożony równo. Nieodłącznym elementem są również serwetki. Te wykonane z materiału dodadzą elegancji oraz powagi. Złożona serwetka powinna znajdować się na talerzu lub po jego lewej stronie. Zanim rozłożymy sztućce, należy wziąć pod uwagę to, aby siedzący przy stole gość miał wystarczająco dużo miejsca do swobodnego jedzenia i sięgania po potrawy - przyjmuje się, że na każde nakrycie powinno się przeznaczyć ok. 60 cm długości blatu.

Poprawne układanie zastawy i sztućców

Przygotowanie nakrycia dla gości rozpoczynamy od dużego płaskiego talerza, na którym stawiamy głęboki talerz lub tzw. bulionówkę. Podczas rozkładania sztućców kierujemy się przede wszystkim funkcjonalnością, dlatego układamy je według kolejności użycia: najbliżej talerza znajdują się sztućce używane na końcu. Widelce kładziemy z lewej strony talerza, natomiast noże i łyżkę z prawej. Ostrza noża powinny być skierowane w lewo, czyli w stronę zastawy. Sztućce do deseru układamy nad nakryciem - widelczyk skierowany trzonkiem w lewo, a nad nim łyżeczkę skierowaną w prawo. Jeśli na naszym stole znajdzie się pieczywo, przygotowujemy do niego osobne nakrycie - talerzyk stawiamy obok widelca, a na nim kładziemy nóż do masła zwrócony trzonkiem ku krawędzi stołu. Szkło ustawiamy z prawej strony nakrycia nad sztućcami, tworząc linię lub trójkąt. Kieliszki i szklanki umieszczamy w kolejności podawania napojów (licząc od prawej strony), przy czym wino białe serwujemy zawsze przed czerwonym. Porcelana oraz sztućce powinny pochodzić z tego samego kompletu.

Dodatki

Równie istotną rolę na naszym stole pełnią elementy dekoracyjne. Ogromne możliwości dają świeżo cięte kwiaty, ponieważ możemy wybierać spośród wielu gatunków i kolorów, tworząc wyjątkowe kompozycje. Jeśli zdecydujemy się na świece, warto unikać takich, które dymią lub nierówno się palą. Musimy pamiętać, aby ozdoby nie były zbyt wysokie, nie zasłaniały zasiadającym przy stole gościom pola widzenia i nie utrudniały rozmowy. Dekoracji nie może być też zbyt wiele - na stole znajdą się przecież jeszcze potrawy! Obok świecznika umieszczamy solniczkę i pieprzniczkę - jeśli stół jest długi, powinno się na nim znaleźć kilka zestawów soli i pieprzu (jeden co cztery nakrycia), aby nie trzeba było ich sobie podawać.

Ustawienie stołu

Stół powinien stać przynajmniej 75 cm od ściany i 120 cm od drzwi i szaf, aby ich nie zastawiać. Krzesła ustawiamy równolegle do stołu, przy czym nie usadzamy gości w miejscu, gdzie znajdują się nogi stołu. Przy większej ilości gości możemy łączyć ze sobą stoły. Najpopularniejsze ustawienia przypominają litery: T, E i U - kształty dopasowujemy do wielkości pomieszczenia. Jeśli w przyjęciu udział będą brały dzieci, można dla nich przygotować osobny stół, dzięki czemu będą wspólnie spędzać czas i swobodnie rozmawiać.

Udekoruj swoją jadalnię