Zlew to najczęściej używane przez nas miejsce w kuchni. Warto więc dbać o jego czystość i estetyczny wygląd. By to osiągnąć, zastosuj się do naszych wskazówek, a przez długi czas będziesz cieszyć się czystym i zadbanym zlewem w kuchni.
Zlewy ze stali nierdzewnej są najbardziej podatne na zabrudzenia np. zacieki po wyschniętej wodzie i rdzawe smugi. Wszystkie zabrudzenia z powodzeniem wyczyścisz środkami dostępnymi w każdym domu. Wystarczy szczotka i soda oczyszczona, a wszystkie zabrudzenia znikną w mgnieniu oka. Pamiętaj by po myciu wytrzeć zlew do sucha, aby uniknąć zacieków powstających przy wysychaniu wody. By pozbyć się stałych zacieków po wodzie wystarczy, że namoczysz ręcznik papierowy w occie i okryjesz nim powierzchnię na około godzinę. Następnie przetrzyj zlew gąbką z sodą oczyszczoną. Rdzawe ślady na stalowej powierzchni usuniesz rozpałką do grilla. Rewelacyjnie sprawdza się jako odrdzewiacz stalowych powierzchni. Na koniec warto zadbać o piękny połysk stali. W tym celu namocz ściereczkę w oliwce dla dzieci i przetrzyj powierzchnię. Zlew zyska połysk, a krople wody powodujące zacieki będą swobodnie spływać, dzięki czemu dłużej utrzymasz efekt połysku.
Do dezynfekcji zlewu zamiast chemicznych preparatów wybierz domowy i sprawdzony sposób. Wlej do zlewu ok 3l wody z dodatkiem wody utlenionej lub octu. Do roztworu wrzuć również kuchenne gąbki, zmywaki i ściereczki stanowiące siedlisko bakterii. Po ok 10 min spuść wodę i wypłucz przedmioty. W ten sposób pozbędziesz się niechcianych bakterii. Dezynfekcję należy powtarzać raz w miesiącu.